MediScore en Lagaay International gaan samen verder onder de nieuwe naam Lagaay Medical met de service die u van ons gewend bent.
Bij bijna helft hartaanvallen geen klassieke symptomen

19

May

Bij bijna helft hartaanvallen geen klassieke symptomen

Bij bijna de helft van de hartaanvallen treden de bekende symptomen, zoals pijn op de borst en kortademigheid, niet op.

Deze hartaanvallen worden soms niet opgemerkt, waardoor de patiënten niet de juiste behandeling krijgen, zeggen onderzoekers van het Amerikaanse instituut Wake Forest School of Medicine.

Voor hun onderzoek verzamelden zij gegevens van bijna 9.500 mannen en vrouwen van middelbare leeftijd. De deelnemers werden gemiddeld negen jaar gevolgd.

In deze periode kregen 386 mensen een hartaanval die gepaard ging met de klassieke symptomen. Er waren echter 317 deelnemers die een zogenoemde 'stille' hartaanval kregen.

Bij een stille hartaanval zijn de symptomen zo mild dat ze niet of nauwelijks worden opgemerkt. Vaak wordt een stille hartaanval per toeval ontdekt als er schade te zien is op een ECG (hartfilmpje) tijdens een controle of voor een operatie.


Overlijdenskans

Patiënten die niet weten dat ze een hartaanval gehad hebben, krijgen niet de juiste behandeling, wat het risico op nog een hartaanval en overlijden aan een hartziekte vergroot.

De personen uit het onderzoek die een stille hartaanval kregen hadden 34 procent meer kans om te overlijden. Hoewel hartaanvallen zonder duidelijke symptomen vaker voorkwamen bij mannen, verliepen ze bij vrouwen vaker dodelijk.


Behandeling

Een stille hartaanval moet volgens de onderzoekers net zo behandeld worden als een gewone. Belangrijk zijn het controleren van de bloeddruk en het cholesterolgehalte en leefstijlveranderingen zoals gezonder eten en bewegen.

Patiënten die enige last hebben van pijn op de borst en daarnaast risicofactoren als een hoge bloeddruk of obesitas zouden volgens de onderzoekers voor de zekerheid een ECG moeten ondergaan.


De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Circulation.